kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Какъв контролер за соларен панел?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 18, 19, 20  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Данаил Делчев

Местожителство: Хасково / с. Узунджово

МнениеПуснато на: Пет Яну 08, 2016 10:13 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Бях с такъв китаец и наистина си работи. Но, сутринта с първите слънчеви лъчи светва диода че зарежда . Аз се радвам че произвеждам ток. В един момент вечерта нямам .... и хоп на свещи Laughing . Взех си после Солар 30, с телевизор. Гледам пак сутринта зарежда. Чукам копчето и кво да видя - зарежда панела ама с 0.2А. Гледам консумацията -2А. И така... Затова си мисля че е хубаво да се знае колко произвеждаш и колко харчиш. Сега първото китайче седи в резерв а ползвам второто което е копие на Щека. Освен това има и куп други екстри които изброи колегата. Пари за хоби не се жалят Rolling Eyes . Кефа цена няма, както казва друг колега.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
rozovslon

МнениеПуснато на: Пет Яну 08, 2016 11:14 am    Заглавие: Отговорете с цитат

DaniKat написа:
Специално за Розовия слон му отива такъв контролер - тип "стъкмистика", защото кемпера му е от 70те години ! Наистина по стар кемпер от неговия не съм виждал ( бил е само на 10 г. във 3ти клас ,когато е произведен)! Колегата в по горния пост точно го е описал , единия има телевизор , а другия както го виждате . За колегите които не знаят разликите , мога да им кажа , че по скъпия има като екстри - термометър, измерване на произведени амперчасове , измерване на консумираните амперчасове през третия чифт, регулиране на влизащото напрежение в акумулаторите,показване за момента колко ампера ток влиза , състоянието на акумулаторите , а и още много неща . Ха сега който даде 500- 700 лв. за акумулатори , дали ще му се досвидят 100 - 150 лв. за хубав контролер ! hammer

Как го прайш тва?
Моа ли и аз да опитам?
хахахахахаха

То бива, бива, ама чак пък толкова...

Дано не вярваш, че новата вещ (къмпер) те прави читав човек...жалка история...
Върнете се в началото
Данаил Делчев

Местожителство: Хасково / с. Узунджово

МнениеПуснато на: Пон Яну 11, 2016 12:16 am    Заглавие: Отговорете с цитат

"....за тези ли хора става въпрос......"

п.п. " Гърция 15-50 авгист 2015 " - заглавие на албум

http://datajumanji.snimka.bg/?user,albums

Интересно съвпадение на пейзажни снимки споделени от Розовия слон....

И последно - мнение от форум на същия човек :
"Да ви кажа...
Повечето от къмперистите и караванаджиите ще ви кажат, че това е едно скъпо удоволствие...обаче...
Лъжат като дърти цигани!
Истината е, че повечето от тях не посещават къмпинги, особено тези с къперите.
Разхода е за бензин.
Това е истината.
А те нека си говорят..."

http://bulti.forumn.org/t58-topic#815

https://www.facebook.com/datajumanji.datajumanjiv

https://www.facebook.com/groups/193816737309537/?pnref=story
Върнете се в началото
YasenV

Местожителство: Банкя

МнениеПуснато на: Пон Апр 04, 2016 4:31 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте колеги, дано не разводнявам, но не искам нова тема да пиша.

Целия комплект вече е в кемпера, ще монтирам солара и контролера тези дни. Но един фундаментален въпрос изникна.

Батерията ми е свързана към мрежата, и към същата мрежа е свързано и зарядното/инвертора 220 -> 12.
Ако просто закача и контролера там, той сам ли ще знае да зарежда/не зарежда когато съм вързан към 220 волтовата мрежа?

Поздрави
Ясен
Върнете се в началото
MITKO70
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Апр 04, 2016 9:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Свързваш контролера с акумулатора ,панела с контролера и той ,контролера си знае работата Wink Idea

Последната промяна е направена от MITKO70 на Вто Апр 05, 2016 7:22 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
mtk2048

МнениеПуснато на: Пон Апр 04, 2016 11:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм запознат с конкретния контролер, но общото правило е: първо контролерът се връзва към батерията. Иначе някои контролери с автоматично разпознаване на 12/24в се объркват.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
MITKO70
Клубен член с каравана
Клубен член с каравана

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 7:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

mtk2048 написа:
Не съм запознат с конкретния контролер, но общото правило е: първо контролерът се връзва към батерията. Иначе някои контролери с автоматично разпознаване на 12/24в се объркват.

Точно такъв е реда,грешно бях подредил предишното мнение thumb up
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана
YasenV

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 9:25 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Балгодаря колеги, но въпроса ми е друг.

Реда са свързване е ясен Smile Въпроса ми е, към акумулатора ще свържа контролера, но към същия акумулатор е свързано и зарядното на кемпера.

Тая работа ще стане ли? Или трябва нещо допълнително?

Идеята ми е, отивам някъде където има хем слънце, хем кабел за ток, да не се налгада да спирам, пускам разни превкючватели и тн.
Върнете се в началото
mtk2048

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 1:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма проблеми с това - все едно си вързал две зарядни към един акумулатор. Предполагам и двата кабела са обезаопасени. Така или иначе би трябвало да има и допълнително зареждане от стартовия акумулатор/алтернатора?

Това, което си струва да се провери в такива случаи е максималният общ ток на зареждане от всички зарядни да не надвишава значително препоръчаният ток на зареждане на конкретния модел акумулатор(и). Например, някои тягови акумулатори не следва да се зареждат с повече от C/10, т.е. 10А за 100Ач акумулатор. При АГМ често е С/3.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
YasenV

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 4:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря!
Акумулатора е тягов - не гелов 100ah.

Да приемам, че ако съм на слънце, и солара зарежда, включвам кабела и зарядното тръгва а солара спира.

Последната промяна е направена от YasenV на Вто Апр 05, 2016 5:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
mulenceto

Местожителство: Все в села е София-Пловдив-София, ама е от столицата Варна :)

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 4:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

YasenV написа:
Благодаря1

Да приемам, че ако съм на слънце, и солара зарежда, включвам кабела и зарядното тръгва а солара спира.

Колега, при кемпер или за каравана има схема за зареждане на акумулатора от алтернатора, паралелно свързан със стартовия акумулатор и така или иначе той е подложен на "нездравословен" режим на заряд, като след стартиране на двигателя в зависимост от мощността на алтернатора и рязряда на акумулатора той се зарежда с толкова колкото поеме до повишаване на напрежението и изключване от регулатора. Т.е. там го няма предписания заряден ток от 1/10 от капацитета, а е примерно 20-30 Ампера дори и за малък 50-60 Амперов акумулатор.
Твоето положение ще е подобно с паралелно свързан контролер и зарядно.
Върнете се в началото
YasenV

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 5:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mulenceto написа:
YasenV написа:
Благодаря1

Колега, при кемпер или за каравана има схема за зареждане на акумулатора от алтернатора, паралелно свързан със стартовия акумулатор и така или иначе той е подложен на "нездравословен" режим на заряд, като след стартиране на двигателя в зависимост от мощността на алтернатора и рязряда на акумулатора той се зарежда с толкова колкото поеме до повишаване на напрежението и изключване от регулатора. Т.е. там го няма предписания заряден ток от 1/10 от капацитета, а е примерно 20-30 Ампера дори и за малък 50-60 Амперов акумулатор.
Твоето положение ще е подобно с паралелно свързан контролер и зарядно.

Благодаря колега!

Тук изниква въпроса, забелязах, че не се зарежда акумулатора в кемпера когато двигателя работи. Има ли генерална логика как трябва да работи този процес, или да почвам с мултицета да ровя по блока с инструменти над мивката.

Поздрави
Върнете се в началото
mulenceto

Местожителство: Все в села е София-Пловдив-София, ама е от столицата Варна :)

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2016 5:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Търси някъде едно реле, което се включва при стартиране на двигателя и свързва двигателния с караванния акумулатор.
Виж първо някъде в двигателния отсек при другите релета и може да се вижда, че е допълнително монтирано.
Върнете се в началото
YasenV

МнениеПуснато на: Сря Апр 06, 2016 1:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря! Ще разгледам Smile
Върнете се в началото
krisoo

МнениеПуснато на: Чет Апр 07, 2016 8:09 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте, аз си купих оригинална реномирана марка от дистрибутор за България на марката, Victron Phoenix, солара ми е 170W. Солар и контролер чисто нови Холандски - 400лв, контролер пълна синусоида 350W 250лв, пак същата марка.
Само да спомена че при температура от 13 градуса навън, вътре изключих акумулатора от клемите и пуснах всички уреди накуп за тест - всичко работеше на пълна мощност . Т.Е. зарежд ами повече от колкото мога да харча в 1 момент, да не говорим за цял ден. Вързал съм и двата ми акумулатора 125 и 115ah и винаги са набичени на макс.
Контакт с този човек:

Емил Киосев
0888222758

Ако някой ще се обажда, да каже че го праща Кристиян, за да ви даде тази цена.
П.С. преди да го използвам доста сверих цените и при него е едно 20% дори от ибей, да не говорим от магазини и тн
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Уреди и къмпинг оборудване Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 18, 19, 20  Следваща
Страница 6 от 20

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети