kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Регистриран на: 21 Юли 2015 Мнения: 1312 Местожителство: Хасково / с. Узунджово
Пуснато на: Пет Яну 08, 2016 10:13 am Заглавие:
Бях с такъв китаец и наистина си работи. Но, сутринта с първите слънчеви лъчи светва диода че зарежда . Аз се радвам че произвеждам ток. В един момент вечерта нямам .... и хоп на свещи . Взех си после Солар 30, с телевизор. Гледам пак сутринта зарежда. Чукам копчето и кво да видя - зарежда панела ама с 0.2А. Гледам консумацията -2А. И така... Затова си мисля че е хубаво да се знае колко произвеждаш и колко харчиш. Сега първото китайче седи в резерв а ползвам второто което е копие на Щека. Освен това има и куп други екстри които изброи колегата. Пари за хоби не се жалят . Кефа цена няма, както казва друг колега.
Специално за Розовия слон му отива такъв контролер - тип "стъкмистика", защото кемпера му е от 70те години ! Наистина по стар кемпер от неговия не съм виждал ( бил е само на 10 г. във 3ти клас ,когато е произведен)! Колегата в по горния пост точно го е описал , единия има телевизор , а другия както го виждате . За колегите които не знаят разликите , мога да им кажа , че по скъпия има като екстри - термометър, измерване на произведени амперчасове , измерване на консумираните амперчасове през третия чифт, регулиране на влизащото напрежение в акумулаторите,показване за момента колко ампера ток влиза , състоянието на акумулаторите , а и още много неща . Ха сега който даде 500- 700 лв. за акумулатори , дали ще му се досвидят 100 - 150 лв. за хубав контролер !
Как го прайш тва?
Моа ли и аз да опитам?
хахахахахаха
То бива, бива, ама чак пък толкова...
Дано не вярваш, че новата вещ (къмпер) те прави читав човек...жалка история...
Интересно съвпадение на пейзажни снимки споделени от Розовия слон....
И последно - мнение от форум на същия човек :
"Да ви кажа...
Повечето от къмперистите и караванаджиите ще ви кажат, че това е едно скъпо удоволствие...обаче...
Лъжат като дърти цигани!
Истината е, че повечето от тях не посещават къмпинги, особено тези с къперите.
Разхода е за бензин.
Това е истината.
А те нека си говорят..."
Пуснато на: Пон Апр 04, 2016 4:31 pm Заглавие:
Здравейте колеги, дано не разводнявам, но не искам нова тема да пиша.
Целия комплект вече е в кемпера, ще монтирам солара и контролера тези дни. Но един фундаментален въпрос изникна.
Батерията ми е свързана към мрежата, и към същата мрежа е свързано и зарядното/инвертора 220 -> 12.
Ако просто закача и контролера там, той сам ли ще знае да зарежда/не зарежда когато съм вързан към 220 волтовата мрежа?
Не съм запознат с конкретния контролер, но общото правило е: първо контролерът се връзва към батерията. Иначе някои контролери с автоматично разпознаване на 12/24в се объркват.
Пуснато на: Вто Апр 05, 2016 7:23 am Заглавие:
mtk2048 написа:
Не съм запознат с конкретния контролер, но общото правило е: първо контролерът се връзва към батерията. Иначе някои контролери с автоматично разпознаване на 12/24в се объркват.
Точно такъв е реда,грешно бях подредил предишното мнение
Няма проблеми с това - все едно си вързал две зарядни към един акумулатор. Предполагам и двата кабела са обезаопасени. Така или иначе би трябвало да има и допълнително зареждане от стартовия акумулатор/алтернатора?
Това, което си струва да се провери в такива случаи е максималният общ ток на зареждане от всички зарядни да не надвишава значително препоръчаният ток на зареждане на конкретния модел акумулатор(и). Например, някои тягови акумулатори не следва да се зареждат с повече от C/10, т.е. 10А за 100Ач акумулатор. При АГМ често е С/3.
Регистриран на: 22 Май 2012 Мнения: 2882 Местожителство: Все в села е София-Пловдив-София, ама е от столицата Варна :)
Пуснато на: Вто Апр 05, 2016 4:57 pm Заглавие:
YasenV написа:
Благодаря1
Акумулатора е тягов - не гелов 100ah.
Да приемам, че ако съм на слънце, и солара зарежда, включвам кабела и зарядното тръгва а солара спира.
Колега, при кемпер или за каравана има схема за зареждане на акумулатора от алтернатора, паралелно свързан със стартовия акумулатор и така или иначе той е подложен на "нездравословен" режим на заряд, като след стартиране на двигателя в зависимост от мощността на алтернатора и рязряда на акумулатора той се зарежда с толкова колкото поеме до повишаване на напрежението и изключване от регулатора. Т.е. там го няма предписания заряден ток от 1/10 от капацитета, а е примерно 20-30 Ампера дори и за малък 50-60 Амперов акумулатор.
Твоето положение ще е подобно с паралелно свързан контролер и зарядно.
Пуснато на: Вто Апр 05, 2016 5:02 pm Заглавие:
mulenceto написа:
YasenV написа:
Благодаря1
Акумулатора е тягов - не гелов 100ah.
Да приемам, че ако съм на слънце, и солара зарежда, включвам кабела и зарядното тръгва а солара спира.
Колега, при кемпер или за каравана има схема за зареждане на акумулатора от алтернатора, паралелно свързан със стартовия акумулатор и така или иначе той е подложен на "нездравословен" режим на заряд, като след стартиране на двигателя в зависимост от мощността на алтернатора и рязряда на акумулатора той се зарежда с толкова колкото поеме до повишаване на напрежението и изключване от регулатора. Т.е. там го няма предписания заряден ток от 1/10 от капацитета, а е примерно 20-30 Ампера дори и за малък 50-60 Амперов акумулатор.
Твоето положение ще е подобно с паралелно свързан контролер и зарядно.
Благодаря колега!
Тук изниква въпроса, забелязах, че не се зарежда акумулатора в кемпера когато двигателя работи. Има ли генерална логика как трябва да работи този процес, или да почвам с мултицета да ровя по блока с инструменти над мивката.
Регистриран на: 22 Май 2012 Мнения: 2882 Местожителство: Все в села е София-Пловдив-София, ама е от столицата Варна :)
Пуснато на: Вто Апр 05, 2016 5:07 pm Заглавие:
Търси някъде едно реле, което се включва при стартиране на двигателя и свързва двигателния с караванния акумулатор.
Виж първо някъде в двигателния отсек при другите релета и може да се вижда, че е допълнително монтирано.
Здравейте, аз си купих оригинална реномирана марка от дистрибутор за България на марката, Victron Phoenix, солара ми е 170W. Солар и контролер чисто нови Холандски - 400лв, контролер пълна синусоида 350W 250лв, пак същата марка.
Само да спомена че при температура от 13 градуса навън, вътре изключих акумулатора от клемите и пуснах всички уреди накуп за тест - всичко работеше на пълна мощност . Т.Е. зарежд ами повече от колкото мога да харча в 1 момент, да не говорим за цял ден. Вързал съм и двата ми акумулатора 125 и 115ah и винаги са набичени на макс.
Контакт с този човек:
Емил Киосев
0888222758
Ако някой ще се обажда, да каже че го праща Кристиян, за да ви даде тази цена.
П.С. преди да го използвам доста сверих цените и при него е едно 20% дори от ибей, да не говорим от магазини и тн
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети