kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Сря Юли 06, 2016 10:11 am Заглавие:
Божее,тук се е разгорещило
Ние се завърнахме от дълга обиколка из Гръцко,та да си похваля хладилничето(ако може де).Без значение от външната температура(която достигаше 40)хладилника си държи -15 в камерата и 3/4градуса в хладилната част!Да ви кажа,направо се родихме
Нашето хладилниче е това: http://www.mitchelbg.com/index.php/produkti/indel-b-hladilnitzi-i-frizeri-za-kemperi-karavani-lodki-i-yahti/2-hladilnitzi-i-frizeri-za-kempe/30-cruise-85
влиза точно на мястото на стария ни хладилник,но реално вътре е доста по-голям(дълбок)
Незнам колко харчи,но мъжът ми каза,че е повече от колкото му дават в книжката.Имаме панел-150вата,който зарежда един неособено добър акумулатор-70амперов.
Понеже за пръв път сме с тази конфигурация-панел+хладилник(и двете са нови) незнаехме какво точно ще се случи...извода е следния,трябва ни още един акумулатор .В този си вид,нещата изглеждаха по следния начин,панела на слънце-цял ден ,за да изкара акумулатора цяла нощ .Друга консумация,освен хладилника са единствено 3 таблета и 2 телефона,които обаче трябва да се зареждат през деня!
Хладилника се чува едва доловимо,аз спя много леко и след като мен не ме дразни,значи е ОК
Пуснато на: Сря Юли 06, 2016 10:54 am Заглавие:
Kali написа:
Божее,тук се е разгорещило
Ние се завърнахме от дълга обиколка из Гръцко,та да си похваля хладилничето(ако може де).Без значение от външната температура(която достигаше 40)хладилника си държи -15 в камерата и 3/4градуса в хладилната част!Да ви кажа,направо се родихме
Нашето хладилниче е това: http://www.mitchelbg.com/index.php/produkti/indel-b-hladilnitzi-i-frizeri-za-kemperi-karavani-lodki-i-yahti/2-hladilnitzi-i-frizeri-za-kempe/30-cruise-85
влиза точно на мястото на стария ни хладилник,но реално вътре е доста по-голям(дълбок)
Незнам колко харчи,но мъжът ми каза,че е повече от колкото му дават в книжката.Имаме панел-150вата,който зарежда един неособено добър акумулатор-70амперов.
Понеже за пръв път сме с тази конфигурация-панел+хладилник(и двете са нови) незнаехме какво точно ще се случи...извода е следния,трябва ни още един акумулатор .В този си вид,нещата изглеждаха по следния начин,панела на слънце-цял ден ,за да изкара акумулатора цяла нощ .Друга консумация,освен хладилника са единствено 3 таблета и 2 телефона,които обаче трябва да се зареждат през деня!
Хладилника се чува едва доловимо,аз спя много леко и след като мен не ме дразни,значи е ОК
Точно така стоят нещата, по-дълбок е, защото самият агрегат отзад е по-компактен. Разходът на електроенергия няма как да е друг. При условно 14 часа работа пир 24 часа денонощие ви трябват едни 40-50 амперчаса запас. Това става с минимум 300W солари, хубаво време и 140 амперчаса акумулатор. Тъй като тяговите акумулатори държат на дълбок разряд, НО електрониката на Данфос изключва още при 10.4-10.8 волта. Моят хладилник беше монтиран през едно малко шкафче до спалнята, при вкючване и изключване направо ме стряскаше. Но най-вече разходът на електроенергия и теглата на акумулатор и допълнителни солари ме принудиха да го махна. Имали сте късмет, че е било хубаво времето. Това хладилниче е с агрегат от най-малката серия с компресор 200сс и наистина е тихичко, не е точно така със серията над 80 литра. За температурите в него не е нужно да се коментира, принципът му на работа не се влияе от температурните амплитуди. Само изолацията на хладилника е от значение в този случай. Както е видно от линка цената е над два пъти по-ниска от абсорбционен хладилник, това е за юзърите, които си мислят, че амонячните хладилници са бюджетни...
Пуснато на: Сря Юли 06, 2016 10:39 pm Заглавие:
mulenceto написа:
......
Това исках да прочета от някой, който не му е неудобно да сподели неволите си с компресорен хладилник, защото те са точно така, както ги описваш. Като работа са несравними компресорните, но си имат неудобства и то не малко. Да оставим шума на страна, явно проблемът си е в мен, аз дори и с механичен часовник в стаята не мога да спя. Да поясня, че новите захранвания на компресорните хладилници имат само един плюс и той е донякъде софт стартът, който не е много софт. Ако беше така, при разход от средно 4.5А, бушонът нямаше да е 15А при агрегати за помещения до 85л. Принудителната вентилация се ядва с новите перки с модерен профил на лопатките, които уж са по-тихи. Казвам уж, защото по нашите пътища много бързо втулките на електромоторчетата се разхлабват и валът вече е с аксиален луфт, който се чува доста отчетливо. При стартиране цялата гама хладилници с 200 кубикови компресори правят пикове по над 7А. Дори има тенденция след спиране на компресора да шуми неприятно капилярната тръбичка в дехидраторчето. Общо взето технологията не е мръднала на никъде, освен, че все повече производители вече не монтират Данфос, а измекярските Секоп компресори, които по мое мнение са отвратителни и шумни. Само ИнделБ и Веко имат, все още, някои модели с Данфос. Управленията вече масово са Секоп и са проблемни - имат защита от претоварване и много често при по-нисък волтаж дават грешка за компресор. При нисък волтаж, амперажът се покачва при стартиране на консуматора и става страшно... Тук е мястото да отблележа, че има едно разковниче, което не ми се пишеше тук, а е най-важното нещо. Товарът е функция от напрежението - колкото повече ви кляка захранването, толкова повече се повишава консумацията на уредите. Това е закон в електротехниката. Ето защо в един момент при тягов акумулатор, за който са нормални напрежения до и под 10 волта, този хладилник започва да консумира почти 6А, това е в случай, че няма стандартна защита за минимум 10.8 волта. Всички четем характеристиките и консумацията на табелките, но те са в идеални условия, нещо, което го има само в стартерните акумулатори, но не и в тяговите. Четем 4А, ама те са измерени при 12.8 волта... Под 11 волта нещата придобиват драматичен обрат. Не само го работя това ежедневно, а го практикувам постоянно - на къмпинг, на състезания, дали със сервизния бус, дали с караваната, дали с друго - все тая. Имам индикатори и ампермери с шунтове навсякъде. Мъкна всевъзможни консуматори, генератори и тн... Сметките с хладилник на 12в компресорен са много сложни и не са евтини, това е положението...
Относно климатиците. Те като всичко в къмпинг оборудването за каравани и кемпери не са нищо особенно и са един елементарен продукт със скъпа коруба и нищо повече. Огромен компресор, който заедно с вентилаторите на кондензатора и изпарителя харчи според кубатурата си от 750в за 1.1-1.7кв. охлаждаща мощност, до над 1300в за 3.2кв мощност. Това всичкото е на 220 волта. Обърнете го това в 12 волта и нещата стават страшни. За да работи това чудо на 12 волта подчертавам САМО в движение е нужен алтернатор, който да има в запас едни 60А допълнително, както и задължителен буферен акумулатор поне 120А. Инверторът трябва да е над 2кв. и да тежи яко, защото без хубави филтри и чиста синусоида имаме предпоставка всички климатици със софт старт система да не стартират. Смятаме едни 20% загуби в топлина и нещата стават ясни защо тези климатици са само за 220 волта. По възможност е най-добре да си има климатик към двигателя и такъв на 220в отделно - това е идеалният случай. Естествено има и много хора, които слагат водни климатици, което е отвратително за каравани и кемпери. Ние се чудим как да ги държим сухи, а тези климатици свалят температурата чрез изпарение на вода директно в затвореното помещение. А работа не вършат никаква... За сега евтини алтернативи няма за тези неща. И никак не са смотани производителите на кемпери, каравани и уреди за тях - като цяло - много евтина изработка и много скъпа цена за краен клиент. В един автомобил от нисък клас има много повече вложени иновации и мисъл, отколкото в който и да било кемпер на пазара. Това последното е лично мое мнение и не го натрапвам, това мисля. По-горното е обективно описание на годините, които съм прекарал на работното си място и почивка. Колкото и на някого да му се иска да съм професор - не съм, просто съм обективен. Най-странното е, че това е електричество, всичко е точно и ясно, без уловки, нещо като математиката, а на някои им се иска да са в час по литература и да пишат преразказ, па квото излезне, за това съм остър.
Не разбирам какъв шум, вече сме поне четирима с компресрни хладилници Медеа 80-85 литра с отделна камера и забелязвам, че новите инвертори Samlex с модифицирана синосуида и цена под 150 лв само рядко от време на време включват вентилаторите които подменихме с маркови, или трябва да пипнеш инвертора или мотора на хладилника за да разбереш дали работи. _________________ Твои са само парите, които си успял да похарчиш.
Пуснато на: Чет Юли 07, 2016 3:31 pm Заглавие:
andreisto написа:
Не разбирам какъв шум, вече сме поне четирима с компресрни хладилници Медеа 80-85 литра с отделна камера и забелязвам, че новите инвертори Samlex с модифицирана синосуида и цена под 150 лв само рядко от време на време включват вентилаторите които подменихме с маркови, или трябва да пипнеш инвертора или мотора на хладилника за да разбереш дали работи.
Ех този шум... Шумно ми е на мене, това проблем ли се явява за някой? Ако е така, извинявам се на всички, че имам добър слух...
Мечков се е постарал напълно достатъчно да обясни за плюсове и минуси за двата вида хладилници , за което адмираций .Все пак всеки сам решава какъв хладилник да ползва .
Пускам и един клип за хладилник фризер на 12/24 волта , в клипа се виждат параметрите на консумация на ток .
Регистриран на: 21 Юли 2015 Мнения: 1312 Местожителство: Хасково / с. Узунджово
Пуснато на: Чет Юли 07, 2016 6:23 pm Заглавие:
Имам такова Ваеко само че е 18 л . На клипа го дават 3,1 А ама в действителност не е точно така. При температури около 25 градуса си смъква до -18 . В началото тръгва с 3,5-3,7 А а като поизстуди вътре смъква на 2,4 А. И включва и изключва. Държи си минуса. Но какво се случи в Гърция преди 10-ина дни ,когато тук бяха жегите. Направете си сметка там какво беше. Вътре едвам смъква на -9 а консумацията стигна до 5 А и не изключва през деня. Мръвката си беше на кокъл , ракията ледена , лед -бол , ама лапа яко ток
Пуснато на: Чет Юли 07, 2016 8:51 pm Заглавие:
Ще направя един клип на стенда при различни напрежения, за да видите какво ви очаква с компресорен хладилник. Само околната температура ще е еднаква, тъй като няма да пускам климатика в халето на топло и студено за разлика от 0.5-0.8А, тях ги приемаме, че са така. Амперажът се вдига поради високата температура на маслото около електромотора на компресора, най-вече. Това допълнително покачва налягането в системата, както увеличава и триенето на механичните части. Триенето пък още повече покачва температурата. В следствие на високото налягане на изходната част на компресора, се получава и увеличаване на налягането в капилярната тръбичка, това пък покачва температурата в изпарителя. Вече има и хибридни хладилници, но за тях няма да коментирам, още не ми е попаднал в ръчичките. Там цената е, все още, ужасяваща.
Регистриран на: 21 Юли 2015 Мнения: 1312 Местожителство: Хасково / с. Узунджово
Пуснато на: Чет Юли 07, 2016 11:37 pm Заглавие:
Любомир Мечков написа:
Ще направя един клип на стенда при различни напрежения, за да видите какво ви очаква с компресорен хладилник. Само околната температура ще е еднаква, тъй като няма да пускам климатика в халето на топло и студено за разлика от 0.5-0.8А, тях ги приемаме, че са така. Амперажът се вдига поради високата температура на маслото около електромотора на компресора, най-вече. Това допълнително покачва налягането в системата, както увеличава и триенето на механичните части. Триенето пък още повече покачва температурата. В следствие на високото налягане на изходната част на компресора, се получава и увеличаване на налягането в капилярната тръбичка, това пък покачва температурата в изпарителя. Вече има и хибридни хладилници, но за тях няма да коментирам, още не ми е попаднал в ръчичките. Там цената е, все още, ужасяваща.
Допълнителен външен вентилатор би ли решил част от горе изброените проблеми?
Пуснато на: Пет Юли 08, 2016 8:28 am Заглавие:
Данаил Делчев написа:
Допълнителен външен вентилатор би ли решил част от горе изброените проблеми?
Донякъде да, но принципно решението е друго - радиатор на компресорното тяло, който да се обдухва от същия вентилатор, който принудително обдухва кондензаторчето. Повече вентилатор ще създадат шум и разход на електроенергия. Но за шума се разбрахме, все едно го няма, на пет ракии няма да има проблем
Пуснато на: Пет Юли 08, 2016 9:13 am Заглавие:
В чест на Сампо, който има такъв хладилник, тестовете са направени с TB45 Indel Webasto. това е при 25 градуса околна температура, демек златната среда, хладилникът не е в работната си температура все още, което са още 0.3А. При 35 градуса околна температура добавете още 0.5А минимум. Тоест и да добавяте и да не добавяте, клипът говори достатъчно. Този хладилник е с най-малката серия компресори. Забележете това скъпо удоволствие как му е прикрепен вентилатора към изпарителя - със свински опашки...
Електрониката изключва за ниско напрежение под 11.1 волта. Ако я няма тази защита се заварява електродвигателчето в компресора, ето защо не са много удачни за тягови акумулатори с дълбок разряд... По същия начин се държат и хладилниците за вграждане в кемпери и каравани с обем на хладилната част до 85л. , агрегатът и електрониката са едни и същи напълно.
- Принципно, енергийната ефективност на охлаждане чрез нагряване е много по-ниска от охлаждане чрез работа
- При най-тежките температурни условия се употребяват именно компресорни хладилници. Външни професионални хладилници, хладилници в експедиционни кемпери за тропиците, ...
- Разходът на ток на компресорния хладилник е функция главно на температурната разлика. Ако КПД-то пада значително при висока температура, значи или не струва, или не е предназначен за целта. Толкова и по въпроса за спичащото масло при нагряване и т.п. Няма масло с необходимия вискозитет в целия свят, така ли? Компресорът в един хладилник който оперира до 45 градуса е най-тежко натовареният температурно механизъм в света?
- При вграждането на компресорен хладилник и експлоатация трябва да се вложи мисъл относно охлажданеот на компресора и осигуряването на необходимия ток.
- Утвърдените марки за мобилни компресорни хладилници са Kissmann, Vitriifrigo, Waeco (някои модели). Има с отдалечен монтаж на компресора, с хладилен акумулатор и пр.
Пуснато на: Пет Юли 08, 2016 9:34 am Заглавие:
mtk2048 написа:
- Принципно, енергийната ефективност на охлаждане чрез нагряване е много по-ниска от охлаждане чрез работа
- При най-тежките температурни условия се употребяват именно компресорни хладилници. Външни професионални хладилници, хладилници в експедиционни кемпери за тропиците, ...
- Разходът на ток на компресорния хладилник е функция главно на температурната разлика. Ако КПД-то пада значително при висока температура, значи или не струва, или не е предназначен за целта. Толкова и по въпроса за спичащото масло при нагряване и т.п. Няма масло с необходимия вискозитет в целия свят, така ли? Компресорът в един хладилник който оперира до 45 градуса е най-тежко натовареният температурно механизъм в света?
- При вграждането на компресорен хладилник и експлоатация трябва да се вложи мисъл относно охлажданеот на компресора и осигуряването на необходимия ток.
- Утвърдените марки за мобилни компресорни хладилници са Kissmann, Vitriifrigo, Waeco (някои модели). Има с отдалечен монтаж на компресора, с хладилен акумулатор и пр.
Сериозно? Че кой е писал, че маслото спича ? Температурата е функция от външни виляния и триене - колкото е по-висока, толкова е повече триенето на агента, флуида, механични части. Точно какво трябваше да означава постът ти, не знам... Но не е добре да се черпи инфо от нета и заведенията за обществено хранене. Сухата теория е лошо нещо...
Последната промяна е направена от Любомир Мечков на Пет Юли 08, 2016 9:42 am; мнението е било променяно общо 1 път
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети