kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Пет Юни 24, 2016 2:11 pm Заглавие:
s_s1 написа:
Любомир Мечков написа:
Причината е в неудобството за Европа. Не можеш да влизаш в градовете. Просто си ограничен. Тяхното предназначение е най-вече за Австралия и САЩ. Иначе са много здрави, макар, че като изработка са на дърводелско ниво.
http://www.rvtrader.com/dealers/El-Monte-RV---Dublin-2899596/listing/2008-Fleetwood-Tioga-26J-118344364 Този е 8 метра дълъг. Има ли ограничение да влиза в градовете? Естествено че в някои тесни улици на стар град не може да се навре, но има ли административни забрани за тези машини?
И въпрос № 11. В описанието в български и немски сайтове за продажба на кемпери не срещам ел. генератор. Соларни системи също са рядкост. Само от двигателя с работа на място ли зареждат акумулаторите, като не са на къмпинг и няма 220 в.?
Проблемът е теглото, не габаритите, това са машини над 3.5 тона, което автоматично ги причислява към товарните превозни средства. Те са със забрана за влизане на много места поради теглото си. Фотоволтаиците са задължителни при къмпингуване на места без електричество. Генератор имат по-скъпите като оборудване кемпери. Един вграден генератор около 3кв. струва между 4000 и 7000 лева. Най-изгодно е с преносим обезшумен генератор на 1/4 от цените по-горе и на 1/8, ако е китайски.
Светльо,от завода кемперите излизат голи като пушки-нито маркиза,нито солари ,нито генератори! Всичко това се заплаща допълнително-опция му викат! Та затова не ги виждаш много-много по европейските кемпери! При щатските "автобуси" си е стандарт-поне генератора е задължителен!
Логично е, когато нямаш ток от къмпинг, когато нямаш електрогенератор, когато нямаш солари... Или си носиш много акумолатори или си палиш двигателя.... Какъв друг начин да има ?
Регистриран на: 03 Май 2016 Мнения: 253 Местожителство: с. Стража до Търговище
Пуснато на: Чет Юли 21, 2016 9:36 am Заглавие:
Въпрос № 12: Какъв, с каква мощност трябва да бъде стационарен климатик, за да може да охлажда кемпер на припек лятото в южна Гърция примерно и какъв генератор трябва да го захранва? Колко гориво на час ще харчи?
Това с над 3.5т = товарен и не можел да влиза в градове е невярно. И над 3.5т може да е М1, а абсолютни ограничения за над 3.5т почти няма. Проблемите са по-скоро С категория и по-високи толове в централна Европа.
За първи кемпер според мен изборът не трябва да е основан на тънко сравнение на технически характеристики, защото новакът само си мисли, че може да прецени значението им в практическата употреба. Също според мен е грешка при първка покупка да се залита по екзотични варианти. Вероятността без практичен опит да вземеш екзотика и тя да пасне точно (т.е. всичките й принципни недостатъци да се окажат достатъчно компенсирани от предимствата) е много малка - а после препродажбата е трудна.
Приоритет при първи кемпер трябва да е състоянието, разпределението (вкл. багажни възможности и удобни и сигурни места за всички в движение, и дали се чувстваш удобно и уютно вътре), база с що-годе прилични възможности, да не е (прекомерно) претоварен, и да е разпространен вариант, който е препродаваем.
Разни екстри като климатици, солари, генератори се добавят лесно - много по-лесно, отколкото би било да се отстранят сериозни проблеми в състоянието или недомислици при избора на разпределението. Ако наистина очакваш да добавяш много екстри, си струва да обърнеш внимание на товароносимостта - техническа и по документи, което са различни неща.
Пуснато на: Чет Юли 21, 2016 2:40 pm Заглавие:
mtk2048 написа:
Това с над 3.5т = товарен и не можел да влиза в градове е невярно. И над 3.5т може да е М1, а абсолютни ограничения за над 3.5т почти няма. Проблемите са по-скоро С категория и по-високи толове в централна Европа.
За първи кемпер според мен изборът не трябва да е основан на тънко сравнение на технически характеристики, защото новакът само си мисли, че може да прецени значението им в практическата употреба. Също според мен е грешка при първка покупка да се залита по екзотични варианти. Вероятността без практичен опит да вземеш екзотика и тя да пасне точно (т.е. всичките й принципни недостатъци да се окажат достатъчно компенсирани от предимствата) е много малка - а после препродажбата е трудна.
Приоритет при първи кемпер трябва да е състоянието, разпределението (вкл. багажни възможности и удобни и сигурни места за всички в движение, и дали се чувстваш удобно и уютно вътре), база с що-годе прилични възможности, да не е (прекомерно) претоварен, и да е разпространен вариант, който е препродаваем.
Разни екстри като климатици, солари, генератори се добавят лесно - много по-лесно, отколкото би било да се отстранят сериозни проблеми в състоянието или недомислици при избора на разпределението. Ако наистина очакваш да добавяш много екстри, си струва да обърнеш внимание на товароносимостта - техническа и по документи, което са различни неща.
Идеята за кемпер не е нова, но все-пак трябваше да остараеем /или поне аз/, да пътуваме доста четвърт век в страната и чужбина с автомобил и самолет и да се оформи по-ясно от какво имаме нужда.
Но това се дели на две: жена ми какво иска, и аз какво искам. Лошото е, че общо желанията ни са несъвместими.
Затова първо ще опиша изискванията /първо на жена ми и после моите /
1. Климатик и по време на движение и стационарен;
2. Отопление по време на движение и стационарно, защото основния разход на пари зимата е ски ваканция;
3. Баня с голямо количество топла вода, тоалетна;
4. Кухня с 1 мивка, 1 котлон, фурна и хладилник с фризерна част;
5. Пералня;
6. Легло за двама;
7. Тенти;
8. Мрежи /комарници/, щори;
9. Сателитна телевизия;
10. Да е сигурен, да не ни остави на пътя.
На мен какво ми е необходимо:
1. Климатик и по време на движение и стационарен;
2. Отопление по време на движение и стационарно, при отрицателни температури в планините;
3. Баня с тоалетна;
4. 1 мивка общо за миене на лице и на хранителни продукти ми е достатъчна, хладилник с фризерна част;
5. Легло за двама;
6. Тента с осветление;
7. Мрежи /комарници/, щори;
8. Да може да се пътува бързо и да не ме изпреварват камионите като хода по магистралата към Виена;
9. Стойка за мотоциклет отвън, или гараж побиращ мотоциклет;
10. Теглич.
Ясно е че в 3,5 тона не може да се мечтае за пералня и необходимото и количество вода, а като отидем зимата на ски, ако в апартамента няма пералня помъкваме целия гардероб с дрехи и бельо за едноседмичен престой.
За през лятото основното ни желание е диво къмпиране у нас и в тези държави, където все още е възможно.
Ще ми трябва соларна инсталация с големи акумулатори, може би литиеви, агрегат за климатика.
Знам, че са много неща на куп, но като ще е гарга да е рошава. Ако сега си купя кемпер без стационарен климатик и без отопление, отоплението трябва да го направя до зимата, а стационарния климатик-до следващото лято.
Пуснато на: Чет Юли 21, 2016 8:09 pm Заглавие:
Аз кемпер без отопление не съм виждал,даже и каравана.Срещат се и с генератори,соларни панели,даже и двете някъде,но...се монтират допълнително ,рядко излизат така от завода Така ,че това не те бърка много,ако го има ще го платиш със сигурност,ако го няма си го монтираш ти,ново,то пак си го плащаш малко по-скъпо,ама пък ново
Изискванията ви не си противоречат толкова
Все пак половин час къпане с гореща вода не виждам как ще стане с кемпер, на пък по ски гебитите има минерални /термални бани, така че има как да се реши проблема.
Както писа MITKO70, всички кемпери са с отопление. По скоро въпроса е с ползването му по време на движение. Не всички отопления (и хладилници) са фабрично годни за ползване в движение. Другото е законовите уредби в съответните страни, тука обикновенно си в доста тъмно сивата зона, но и това има решение.
Произведените след 2007 кемпери трябва да отговарят на някакво ЕУ изискване за ползване на газ в движение и там не би трябвало да има грижи. Става въпрос за вентил в газовата инсталация, които в случаи на птп прекъсва достъпа на газ от бутилките към уредите. Вентила /устройството се продава и може да се монтира в последствие.
Пуснато на: Пет Юли 22, 2016 1:10 pm Заглавие:
Четейки усърдно обявите за продажба на кемпери съм забелязал, че далеч не всички посочват, че имат стационарно отопление. Само доста малко от продаваните машини са пригодени за ползване зимата. Говорил съм с продавач на кемпери и каравани в Германия, който ми обясни, че не всички могат да се ползват когато навън темп. е по-ниска от - 5С, защото нямат необходимата изолация. За отопление по време на движение си мисля си, че охладителната система на двигателя на кемпера е достатъчна и след добавяне на допълнителен радиатор в задната част на кемпера ще стане нормална температурата, за да може да се пътува комфортно и зимата.
А за вода ще се слагат допълнителни съдове и ще се носи.
Планирам да купя мотоциклет, на който да поставя стойки за куфари и да може да се закрепват туби и газови бутилки, за да ходя за вода, газ, дизел или бензин без да мърдам кемпера.
Пуснато на: Нед Юли 24, 2016 11:38 pm Заглавие:
Като човек активно ползващ кемпера и зимата и лятото мога да кажа, че и за двата случая е важно кемпера да е зимен т.е стените му да са добре изолирани. така зимата държат топлината, а лятото държат поносима температура, ако се проветрява дори и на слънце. По отношение на изискванията има само едно неизпълнимо - "Баня с голямо количество топла вода". това и с допълнителни резервоари няма как да стане. Просто трябва да се научи човек да бъде икономичен. Пералнята ми изглежда излишна като уред чисто практически. Трябва и доста вода и ток, а и после да сесушат дрехите... Много по-практично ми се вижда да се носят повече дрехи. Все ще се съберат на мястото на което би била пералнята пък като се прибере човек у дома ще си ги изпере.
За отиплението по време на път - парното от двигателя е достатъчно, но спре ли се трябва да се пусне газовата печка, защото иначе доста бързо истива. _________________ Магия в лилаво
Пуснато на: Пон Юли 25, 2016 3:10 pm Заглавие:
Е, това за пералнята ми стана ясно, само лошото е че сме свикнали дори и зимата да сменяме дрехи всеки ден. Не знам дали в европата има обществени перални.
Бил съм на къмпинг без ток и вода и всеки ден джипа правеше курсове до най-близката бензиностанция, но не за гориво, а за вода...
Ясно е че не мога да помъкна цялата къща на колела и че ще има лишения, но докато свикнем ще ни е доста трудно.
Пуснато на: Вто Авг 02, 2016 11:22 am Заглавие:
За съжаление доста често каравани и кемпери са обект на взломни кражби. В някои случаи дори пътуващите са упоявани, превозното средство е разбито и всичко ценно е ограбено.
Наскоро разбрах, че и по нашето черноморие има доста случаи посред бял ден докато почиващите са на пазари или плаж да се разбиват кемпери и да се крадат ценни вещи.
Чета в някои обяви за за кемпери за продажба за периметрова охрана. Надежна ли е? Къде в България може да се монтира такава алармена инсталация?
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети