kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Сря Мар 29, 2017 2:14 pm Заглавие:
Данаил Делчев написа:
Винаги съм се чудел , болшинството от чужденците с кемпери що нямат и маркиза дори...??? Видиш ли кемпер или каравана с електроцентрала на тавана - нашенски ще е
Ххахахахаххахаха вярно е. Но аз доста обикалям фестивали и на тях няма жица
Пуснато на: Сря Мар 29, 2017 3:54 pm Заглавие:
Моята караванка дойде с една кутийка за батерии, с които да върти помпата. Допълнително слагана. Явно холандците все пак са ходили "на диво", ама са си светили с някакви неща на батерии. И толкоз.
Аз съм нов във форума и ще ме извините ако се повтарям с въпроса си.
Искам да си сложа 1 или 2 слънчеви панела да зареждат акомулатор от порядъка на 120 - 150 А. Какво ще ме посъветвате?
Да купя един панел 200 вата или 2 по 100? Караваната ми е двуосна дълга е 8, 35 м с теглича имам два панорамни люка и много малки, но има място за панели!
Пуснато на: Нед Апр 02, 2017 9:06 pm Заглавие:
Здрасти ,добре дошъл!По въпроса,два по 100 вата/120х55см./ е по-добрия вариант.200 вата незнам да предлагат ,но дори 150/150х68 см/ е по-голям като размер,а теб те ивнетересува мястото.
Пуснато на: Пон Апр 03, 2017 8:02 am Заглавие:
Има 200W панели, но им трябва съответната свободна площ и не всяка каравана/кемпер я предлага:
Размери: 1000x1440 mm
Мощност: 200W - 12V - 320 лв.
И 160W панел ще пълни ефективно акумулатор 120 - 150 Аh, проверено на практика!
С такава комбинация безпроблемно захранвам 55 литрова компресорна ракла в денонощен режим "фризер"/-15°/ + другите по дребни консуматори в караваната. Най ниското сутрешно напрежение преди започване на добива е било 12.5V със 152Ah акумулатор.
Аз имам една по малка каравана с акомулатор 115 ампера и слънчев панел 150 вата мисля че. Идеално се справя панела, но мисля да си оставя голямата за мен и за това се колебаех за 1 голям панел. Ще сложа 2 по 100 вата за по сигурно. От тук идва и следващия ми въпрос. Каква марка акомулатор ще е най ефективен за заряд с слънчев панел и също дали да е тягов с киселина или с гел?
На малката ми каравана съм сложил Банер 115 ампера тягов, но четох не добри отзиви за Банер. Какво ще ме посъветвате?
Има 200W панели, но им трябва съответната свободна площ и не всяка каравана/кемпер я предлага:
Размери: 1000x1440 mm
Мощност: 200W - 12V - 320 лв.
Съжелявам, но не мога да се сдържа да не пиша.
Пишеш: "Размери: 1000x1440 mm"
Къде ги видя, на "спецификацията" са други?
Сигурнен съм, че Gista не знаят за съществуването на горецитирания панел.
Панелите на GISTA SUNNYENERGY са с друго означение, например GS5М72, GS6M72, GS6M60...
- GS е от GISTA SUNNYENERGY;
- 5 или 6 - серията;
- М или Р - моно или поли
- 60 или 72 - клетките;
Бяхме коментирали, но не мога да го намеря - как да свържа 2 панела 100 и 150 вата към 1 контролер. Слагаха се диоди ама на кой кабел (+ или -) и колко големи. Ако може за съдействие.
Пуснато на: Вто Апр 11, 2017 6:16 pm Заглавие:
И ние планираме солар, но в сервиза ми казаха да им донеса компонентите. Обаче компонентите са ми пълна мъгла и се чудех, дали има някъде да се продава всичко заедно комплект? Няма значение къде, стига да е в интернет.
Регистриран на: 22 Май 2012 Мнения: 2882 Местожителство: Все в села е София-Пловдив-София, ама е от столицата Варна :)
Пуснато на: Сря Апр 12, 2017 5:35 am Заглавие:
Asteri написа:
И ние планираме солар, но в сервиза ми казаха да им донеса компонентите. Обаче компонентите са ми пълна мъгла и се чудех, дали има някъде да се продава всичко заедно комплект? Няма значение къде, стига да е в интернет.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети