| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
zdravko455
|
Пуснато на: Вто Май 07, 2019 7:35 pm Заглавие: Пружини/амортесиори - как се избират и кога се сменят |
|
|
Здравейте,
Кемпера ми минава 10 години и в момента е на 80000. Комфорта е далеч от този на кола и доколкото разибрам това е нормално за интегрираните кемпери.
На развалени пътища с дупки ми се налага да карам с 20-30-40 км/ч, защото с повече шума става непоносим.
На магистрали ако ударя неравност, направо имам чувството че ще се разпадна.
Отзад сложих въздушни възлавници и това като че ли малко влоши нещата (вдигна го малко отзад).
Чудя се дали не е време да сменя пружини и амортесиори и имам следните въпроси:
- Как се познава дали са заминали пружините (на външен вид са като нови) ?
- Освен примерно Goldschmidt, какви други си струват ?
- Как да ги избера, за да се комбинират добре с въздушните възглавници - (може би малко по високи) ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
peterco

|
Пуснато на: Вто Май 07, 2019 9:35 pm Заглавие: |
|
|
Пружините се сменят в случай на корозия, счупване или омекване.
В нормални условия омекване е трудно доказуемо понятие. Аз лично го определям по височината на идентичен автомобил.
Сигурен ли си, че само амортисьорите са за смяна? Тук има тампони, лагер, биалети... доста неща.
Някой от по старите Дукато 1-2 имаха проблем с бомбетата на амортисьорите- късаха ламарината и оригинално в СФА, АМК продаваха усилващи планки с болтове. _________________ "Където се мерят --- не си подавай...." |
|
|
 |
zdravko455
|
Пуснато на: Вто Май 07, 2019 10:21 pm Заглавие: |
|
|
В такъв случай търся някой с Хаймер B514 - 2008г. да измери височината на предницата от земята до някакъв идентификатор.
Това е добре да стане на кемпер със сменяни пружини.
Май не е много реалистично да получа такава информация. |
|
|
 |
loveforever Администратор

|
Пуснато на: Вто Май 07, 2019 11:32 pm Заглавие: |
|
|
Че кемпера ,не е като лека кола е повече от ясно, но чак такъв шум и друсане ми се вижда прекалено. Лично аз преди ремонт бих първо потърсила вариант да се повозя малко на аналогичен модел кемпер. Може и да не е точно същия модел, но ако е сходен мисля , че би имало база за сравнение. _________________ Магия в лилаво |
|
|
 |
peterco

|
Пуснато на: Сря Май 08, 2019 5:59 am Заглавие: |
|
|
За мен има нещо разбито по предницата, като не е задължително да са амортисьорите и пружините. Принципно от строшена пружина може да хлопа така, че да си мислиш колко части изпадат на всяка дупка. _________________ "Където се мерят --- не си подавай...." |
|
|
 |
ogromnii
|
Пуснато на: Сря Май 08, 2019 6:23 am Заглавие: |
|
|
| Все пак е добре да дефинираш откъде идва хлопането, може окачването да е ОК а сглобката между каравана и кабина да е разхлабена например. Ако смяташ че е от окачването - дай подробности откъде ти се струва че е... |
|
|
 |
Любомир Мечков

|
Пуснато на: Сря Май 08, 2019 7:37 am Заглавие: |
|
|
Щом във форума започнаха и ремонтите по "написан слух" Нещата са на сериозно ниво  |
|
|
 |
peterco

|
Пуснато на: Чет Май 09, 2019 8:30 pm Заглавие: |
|
|
За мен варианта е повдигане на кемпера и проверяване на ходовата част. _________________ "Където се мерят --- не си подавай...." |
|
|
 |
Тонин

|
Пуснато на: Чет Май 09, 2019 8:55 pm Заглавие: |
|
|
За мен варианта е Нищо му няма на кемпера ... пътищата са ни пълен батак... _________________ Frankia I 700 2.8JTD |
|
|
 |
toni0626
|
Пуснато на: Пон Май 13, 2019 11:46 am Заглавие: |
|
|
| Може да прозвочи остро (с бутоните напред), но защо вместо да се хвърля на боб леща и други варива, които обикновенно водят до излишно филмиране, просто не отидеш в някой сервиз, където имат работеща кристална топка и ще ти решат адекватно дилемата. |
|
|
 |
zdravko455
|
Пуснато на: Пон Май 13, 2019 12:47 pm Заглавие: |
|
|
Аз реших да ги сменя профилактично. Ако няма промяна във возията просто ще ги запазя и ще ги ползвам пружините по натам.
Мисля да взема Goldschmitt 1650-2000 kg. При мен статично е около 1750 кг. натоварен.
Сега се чудя какви амортесеори да взема.
Някой да сподели впечатления ?
Газови, маслени ? |
|
|
 |
Adrian

|
Пуснато на: Пон Май 13, 2019 4:57 pm Заглавие: |
|
|
.....абе не знам защо, ама ни се струва, и може да не съм прав, ама......10 годишен кемпер, и то Химер......дали има проблем, или ще си чешем езиците/компютрите.....
Ясно, някой шкаф може и да скърца, ама чак пък газов амортесьор...... |
|
|
 |
zdravko455
|
Пуснато на: Пон Май 13, 2019 5:13 pm Заглавие: |
|
|
Току що се връщам от тест на амортесеорите за окачване, този дето предава интензивни вибрации на колелата.
По време на тест се измъкна маркуч на горивната помпа и взе да пръска като шадраван.
Незнам какво е налягането там, маркуча просто се вмъква, няма скоба за затягане.
Има шанс и влошеното окачване да е допринесло. |
|
|
 |
disco дядо Петьо

|
Пуснато на: Пон Май 13, 2019 5:51 pm Заглавие: |
|
|
Добре де,и какви са резултатите от този тест?
Само маркуча ли?  |
|
|
 |
zdravko455
|
Пуснато на: Пон Май 13, 2019 5:54 pm Заглавие: |
|
|
Да, положителни са и вероятно толкова относителни  |
|