kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Климатик за кемпер. Конверсия на прозоречен към покривен.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gourgourov

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Яну 11, 2020 1:11 am    Заглавие: Климатик за кемпер. Конверсия на прозоречен към покривен. Отговорете с цитат

Здравейте банда и за много години.
Миналата година нямахме още кемпера и ни бе първо лято с бебето на каравана, та жена ми ми избоде очите да мисля вариант за охлаждане.
И естествено инженерната мисъл заработи.
Повечето комшии по каравани бяха сложили стандартни климатици, но не ми се занимаваше с монтажници и т.н.
Беше закупен прозоречен климатик самсунг - топло и студено в перфектно състояние за скромната сума от 90лв. Толкова вървят. Нови са по 250 ама трудно се намират.
Монтирах го на покрива и вкарах студения въздух с въздуховоди в една капандура. Пасна идеално.

Сега гледах доста в ютюб и виждам, че американците масово ползват прозоречни климатици за заместители на изгорелите им оригинални кемперски климатици. Устройството и разположението са идентични. Единствената разлика е един Г-образен въздуховод, който насочва струятанадолу в кемпера вместо напред. Декораттивната решетка с управлението се сваля и може да се монтира от долу на тавана или да се вземе кемперска решетка.

Въпросът ме някой знае ли откъде могат да се намери извит въздуховод. На едно от клипчетата момчето беше взело такъв на дометик. Представлява извита правоъгълна тръба от стиропор.

Ще пробвам утре да разбера как се качват снимки да покажа.

И пак се чудя, чистоо пинципно защо климите за кемпери са 10 пъти по-скъпи от прозоречните при положение, че контруктивно са абсолютно идентични...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Съб Яну 11, 2020 9:49 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Едно допускане - прозоречните са за стационарно ползване, кемперските са мислени да устояват и на движението.
gourgourov

МнениеПуснато на: Съб Яну 11, 2020 10:48 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Някой дали е отварял неговия?

Според това, което четох няма абсолютно никаква разлика. Нито допълнителни тампони, нито специфични свръзки. Всичко е с кабели и медни тръби.
Освен това и двата варианта работят само стационарно, не в движение.
Върнете се в началото
Любомир Мечков

МнениеПуснато на: Съб Яну 11, 2020 12:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

gourgourov написа:

Според това, което четох няма абсолютно никаква разлика. Нито допълнителни тампони, нито специфични свръзки. Всичко е с кабели и медни тръби.

Едно е да си го чел, друго е да си го видял, да знаеш какво виждаш, да знаеш как работи. Изобщо това с четенето е най-неприятното нещо на интернет. Всички са доктори, химици, проектанти, инженери, гинеколози и тн...

Нямат нищо общо като конструкция, компресори, кондензатор, изпарител, тръби, меки връзки, материали, електроника, IP защита и тн... и тн... Няма да влизам в излишна полемика. Няма и как да ти дам съвет за стационарен климатик в превозно средство. Най-добре прочети там, където са обяснили, че нямат разлика.

Поздрави !
kacho

МнениеПуснато на: Пон Яну 13, 2020 12:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Пластмасови въздуховоди има в Бриколаж и Практикер, с правоъгълен и крадратен профил, г-образни ъгли, решетки. капаци. Този прозоръчен климатик ще стъпи върху кемпера ли? Качи снимки като го поставиш!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Adrian

МнениеПуснато на: Пон Яну 13, 2020 1:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

.....абе нещо не мога да си го представя. Първо, за чии ти е да го качваш на покрива това чудо? Знаеш ли колко тежи? Просто си го сложи под някоя седалка, и не се занимавай с глупости.
...ама ще ми е интересно да видя резултата.....не че не става, няма невъзможни неща!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Кемпер / Каравана MSN Messenger
mitko_ol

Местожителство: София/Стара Загора

МнениеПуснато на: Пон Яну 13, 2020 4:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо си задай въпроса къде ще го ползваш този климатик - на повечето къмпинги в Гърция има ограничение в напрежението. Аз имах в наследство от предния собственик ето такъв на покрива

https://www.dometic.com/en-us/us/products/climate/air-conditioners/rv-air-conditioners/dometic-brisk-ii-air-_-20674

и в момента съм супер щастлив че го разкарах. Работеше добре, но се наложи да го ползваме няколко пъти и винаги падаше бушона в къмпинга. Сега без него имам още един люк, по лек съм с 60 кг и по нисък.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Любомир Мечков

МнениеПуснато на: Пон Яну 13, 2020 8:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Те го е, я го засекох тоа дет е давАл акъл, май и ток си е намерил - "и хиляди слънца да заблестят на този свят" Mim Arrow

gourgourov

МнениеПуснато на: Вто Яну 14, 2020 1:37 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Adrian написа:
.....абе нещо не мога да си го представя. Първо, за чии ти е да го качваш на покрива това чудо? Знаеш ли колко тежи? Просто си го сложи под някоя седалка, и не се занимавай с глупости.
...ама ще ми е интересно да видя резултата.....не че не става, няма невъзможни неща!

Не е ефективен долу. Пробвах го в караваната. Климатика винаги се слага горе за да обръща въздуха. Иначе крата ти са ледени а гор не се диша.

Каква е идеята ли? Идеята е да имаш климатик и да не струва 4000 а 150 и да върши същата работа.

Просто за сжаление вече нямам вяра на хората. За моя кемпер имаше предложения от разбиращи, които с това се занимават за ремонт за 2500лв. В момента повечето неща са отстранени от мен с малко четене и ровене и до тук равносметката е около 150лв и 6 часа работа...
Остава да се пуснат 2 кабела и всичко ще е ок и е явно какво трябва да се направи.

Не е въпросът в парите. Мога да си го позволя. Просто не ми е приятно да бъда мятан на върбата.

Още един пример.
За прословутото управление на трума дето струва стотина евро и ниииикой на света не можело да го оправи, само някакви факири ама вземали много.
Оказа се един прост потенциометър за 3лв 4бр.
Та за това искам да я рачупя тая тема и да видя къде е и има ли уловка.
Върнете се в началото
gourgourov

МнениеПуснато на: Вто Яну 14, 2020 1:50 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Любомир Мечков написа:
gourgourov написа:

Едно е да си го чел, друго е да си го видял, да знаеш какво виждаш, да знаеш как работи. Изобщо това с четенето е най-неприятното нещо на интернет. Всички са доктори, химици, проектанти, инженери, гинеколози и тн...

Нямат нищо общо като конструкция, компресори, кондензатор, изпарител, тръби, меки връзки, материали, електроника, IP защита и тн... и тн... Няма да влизам в излишна полемика. Няма и как да ти дам съвет за стационарен климатик в превозно средство. Най-добре прочети там, където са обяснили, че нямат разлика.

Да, така е. Но причината хората да четат е липсата на морал и силното его на хората.
Някога да сте ходили на лекар и да са ви казвали откровено - незнам какво ви е.?
Майка ми е лекар. Повярвайте ми, няколко пъти съм я оборвал с четене, а послеи с консултация с друг специалист. Включително и комбинация от лекарства, която е смъртоносна. Просто неможе всеки всичко да знае и всички да му се доверяват сляпо.

Запознат съм в детайли с устройството и принципите на климатика. Отварял съм няколко прозоречни, но нямам представа за специфичните детайли на специализираните за кемпери. По схеми и снимки, които гледах нямат конструктивна разлика, НО за това питам ако някой разбира детайлно и знае съществена разлика очаквам да сподели.

Поздрави !
Върнете се в началото
Любомир Мечков

МнениеПуснато на: Вто Яну 14, 2020 7:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Докторе... Силно се надявам по-горното да не е истина, защото тук не е Бг. Мама. Но ! Не виждам причина, когато човек сам е стигнал до някакво заключение, да пита и на други места. При положение, че изповядва теорията за световната конспирация, невежеството на хората, морала на докторите и тн... Или там нещо в този контекст, защото не разбрах точно какво прочетох (имам доблеста да си призная).

Не, прозоръчен климатик не е никак добра идея на тавана ! Виждал съм всякакви цигании, най-малкото изглежда като гнойна пъпка отгоре. Това, че производителите спекулират с цените на мобилните, което си е факт, не означава, че спекулират с цените и това е положението... Не знам точно как да обясня в такава тема ала бг. мама за разликите. Не се и наемам, но разлики има, аз съм суетен - външният вид на такива кочини ме вбесява, но всеки сам си преценява какво квазимодо да измисли и сътвори с парите си. По-горе съм описал разликите, сега е време за четене - аз няма как да публикувам 40 страници труд. Просто темата е ултра несериозна.

Поздрави !
gourgourov

МнениеПуснато на: Вто Яну 14, 2020 11:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Вече съм сигурен, че не ме разбрахте првилно.
Никой не говори за цигании. Говорим за присаждане / подмяна на климатичен агрегат от прозоречен климатик в кутия на дометик например, защото са еднакви. Еднакви са като устройство, еднакви са като габарити, разположение и захващане. Произвеждат се в едни и същи заводи, на едни и същи поточни линии и с едни и същи материали.

След още няколко часа ровене установих, че тела за климатици (един и същ модел) се използват и като прозоречни и като климатици за RV. Разликите са в изолацията на връзките на кабелите и в кутиите.
Върнете се в началото
gourgourov

МнениеПуснато на: Сря Яну 15, 2020 12:43 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Върнете се в началото
Антон

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Яну 15, 2020 8:49 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Подхвърлям идея.
Прежалваш един горен шкаф. Отвор с подхгодяща, прилична решетка на външната стена. Укрепване на шкафа. Резултатът за шум и вибрации ще го разбереш при аутопсията. В най лошия случай ше си имаш още един прозорец след демонтажа.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Кемпер / Каравана
Любомир Мечков

МнениеПуснато на: Сря Яну 15, 2020 10:19 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Къде ще излезне сметката с такава гимнастика - аз нямам идея. Само горният капак на един климатик за кемпер струва 600-1000 лева, не искам да си представям шасито и другите неща колко са... Също така трябва да работя за 120 лева на месец, че да имам време за губене с цялата тази гимнастика. Изобщо не виждам смисъл, но това си е мое мнение. Относно първия линк - това е адски грозен климатик на дометик за щатите и Австралия - висок е много и е тежък. При това концентрирано тежък на много малка площ. Другия линк няма да го гледам, отказвам да коментирам разликите, те са си факт. Имам абканти, преси, гилотини, цветно заваряване, достатъчно техника за ремонт и обслужване на климатици.Склад с климатични компоненти от-до... До мен е и специалист по композитни материали, имам и стругар, под ръка и фрезист. Ако беше такава мания елементарна, нямаше да се мъча да продавам амбулантно завишените от производителите климатици. А щях да ги произвеждам и продавам на сиромасите. Хем аз доволен, хем и те. Обаче - на ! Не съм се сетил.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Направи си сам Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети