kemper-club forum Форуми kemper-club forum
Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрация 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПЪРВО ПРОЧЕТИ ТОВА!

В този форум се комуникира на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, пише се на КИРИЛИЦА и моля НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ от това правило!
Уважавайте другите, за да уважават и вас! Бъдете преди всичко ХОРА, не примати!
Норвегия през зимата!!! Или как се живее при -25 градуса!!!
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Пътеписи
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
svilen1212

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Фев 21, 2020 4:30 pm    Заглавие: Норвегия през зимата!!! Или как се живее при -25 градуса!!! Отговорете с цитат

Това няма да е пътепис, може би разказ или ще си пиша каквото се сетя! Тук ще споделя нашите изживявания в зимна Скандинавия и най-вече любимата Норвегия. След 11 710км. двама луди/ единия повече Very Happy и куче Лео са си у дома. Живи и здрави!!! Най-важното условие!!! Преживяхме снегове и бури, дъждове и вятър,слънце и сияние, безброй уникални мигове, но най-важното те чака вкъщи. Завърши едно екстремно пътуване, сложно пътуване. С кемпер при -25 градуса и 2 метра сняг си е тръпка и адреналин. Ветровете не ги броим Very Happy Норвегия през зимата е уникална, но и страшна и сурова. Опитахме от всичко. Тръгвахме към зададеното място и когато зимните условия показват, че те диктуват правилата, просто обръщахме и изчаквахме по добри времена. Паркирахме на дадено място и когато поривите на вятъра достигат 70 км в час и ни клатеха все едно сме на лодка, сменяхме мястото. Видяхме как майките разхождат с колички бебетата си на -10 градуса, все едно е лято. Гледахме как пред нас снегорините при +4 градуса хвърлят сол предварително за да не замръзне платното. През живота си не бях виждал толкова снегорини общо. Видяхме и изпитахме как в Скандинавия всичко се прави за удобство на хората. Горихме нафта от 2.80-3.00 лева, но нямаше такси и винетки. Опитахме от хляб с цена 8 лева, нормален хляб Very Happy Хапнахме портокали от 6 лева, не са добре, да знаете Very Happy На Лофотенските острови имаше повече българи отколкото местни Поздрави на всички с които се запознахме. Изкарахме си уникално. Норвегия е магия, веднъж отидеш ли, искаш да се връщаш и пак, и пак....Скоро ще се върнем пак Very Happy Благодаря на съдбата, че ме срещна с човек като Веси, да ми се връзва на щурите идеи. За това я обичам, ееее не само за това Very Happy Благодаря и на Лео, че не ни правеше никакви проблеми...просто искаше да е с нас...Благодаря на съдбата и Господ, че в миговете на трудности, ръцете и сърцето не трепваха. Това е анонса и малко снимки за вас!!!
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
loveforever
Администратор
Администратор

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 21, 2020 11:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

thumb up The best :thankyou:
Роси и Стоян

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Съб Фев 22, 2020 6:21 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Bravos The best :thankyou:
Уникални кадри. Благодарим, че през вашите обективи ще видим и зимна Норвегия, защото честно да си призная /аз Роси/ нямам такава смелост да мечтая за посещение през този сезон. Май месец попаднахме в снежна буря на полярния кръг и беше неприятно, но свърши само докато го преминем. Не мога да си представя цялото пътуване да е толкова екстремно.
Нашата „лудост“ е в друга посока Mim

Важно е, че се върнахте живи и здрави, а спомените за изживяните моменти ще останат за дълго в съзнанието Ви.
Поздрави и чакаме още зимни красоти.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
Любомир Мечков

МнениеПуснато на: Съб Фев 22, 2020 8:10 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Супер е, заслужавало си е 4-те акумулатора, генератора и още куп проблеми Very Happy
Хубаво е хората наистина да са подготвени за месец в сурови условия. Това не е лесно начинание и както написа - там природата не прощава. Но пък е много красива, явно си имал достатъчно ток, щом фотоапаратът е работил Very Happy

Ще бъде интересно за четящите да разкажеш с няколко думи за проблемите, които възникват, когато пренебрегваме нашата енергийна зависимост на такива места.
PirinVania
Клубен член с кемпер
Клубен член с кемпер

Местожителство: Пловдив 0899843109

МнениеПуснато на: Съб Фев 22, 2020 4:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Анонсът е удивителен! Вече чакам с нетърпение още и още такива снимки.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Кемпер / Каравана
svilen1212

МнениеПуснато на: Съб Фев 22, 2020 10:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Роси и Стоян написа:
Bravos The best :thankyou:
Уникални кадри. Благодарим, че през вашите обективи ще видим и зимна Норвегия, защото честно да си призная /аз Роси/ нямам такава смелост да мечтая за посещение през този сезон. Май месец попаднахме в снежна буря на полярния кръг и беше неприятно, но свърши само докато го преминем. Не мога да си представя цялото пътуване да е толкова екстремно.
Нашата „лудост“ е в друга посока Mim

Важно е, че се върнахте живи и здрави, а спомените за изживяните моменти ще останат за дълго в съзнанието Ви.
Поздрави и чакаме още зимни красоти.

Здравейте младежи. Поздрави и от нас. В Норвегия бяхме през лятото на 2018 и сега зимата на 2020...Не мога да кажа кога повече ми харесва, но знам едно, зимата си е супер адреналин. Няма време за разпускане. Дните са къси, нощите са дълги, но главите ни се схванаха да гледаме в небето за сияние Very Happy hammer Един път го видяхме и то добре, че на отиване Веси гледаше през прозорчето от спалнята и го видя. Зимата е много красиво и ограничено. Не може да се ходи на преходи и се задоволихме с местата които си набелязахме на морското равнище Very Happy Живи и здрави септември месец пак сме по тези места. Тогава са най добрите дни за снимане и виждане на "шареното" небе Very Happy
svilen1212

МнениеПуснато на: Съб Фев 22, 2020 10:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Любомир Мечков написа:
Супер е, заслужавало си е 4-те акумулатора, генератора и още куп проблеми Very Happy
Хубаво е хората наистина да са подготвени за месец в сурови условия. Това не е лесно начинание и както написа - там природата не прощава. Но пък е много красива, явно си имал достатъчно ток, щом фотоапаратът е работил Very Happy

Ще бъде интересно за четящите да разкажеш с няколко думи за проблемите, които възникват, когато пренебрегваме нашата енергийна зависимост на такива места.

Мда, ще трябва да се разпиша тези дни, че има за разказване Very Happy
svilen1212

МнениеПуснато на: Нед Фев 23, 2020 12:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Деня е 18.01.2020г. Багажа е нареден и сме готови да отплаваме към Норвежко море. Правим задължителната си снимка преди тръгване и в 16,30часа тръгваме от Варна.
[img][/img]
До Италия, няма какво толкова да се разказва. Счупен път във България, в Сърбия магистралата е топ и се плаща 30 евра за нас дългите от 7.40 метра. Тук си беше супер зима и спряхме на едни заледени дръвчета да се снимаме за спомен. Времето зимно, около 0. Щракваме се и веднага в кемпера, че Лео ще замръзне.

[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
От тук пак път и път. Целта ни бе да се доберем до Бергамо където за десетина дни имах работа.И точно като се установихме в Бергамо започнаха проблемите ми с тока и акумулаторите. Знаете ли, винаги казвам едно и също когато имам проблеми които могат да се решат. Тези проблеми винаги са ми в една графа - НЕ ПЛАЧИ ЗА НЕЩО, КОЕТО НЕ ПЛАЧЕ ЗА ТЕБ. Very Happy Та да разкажа за тока за който Мечков говори. Very Happy Преди да тръгна от България, питах и разпитвах и казаха да пробвам да си взема гелови акумулатори. Мислех, че гела е само за косата Very Happy Вече съм сигурен, че е така Very Happy Закупих 2 броя по 95 амперчаса на марката Молл. Старите ми бяха Банер два броя по 115. За 2 години им разказах играта и реших да ги сменя. За тези пари Банера е ОК. Преди тръгване закупих акумулаторите и доволен започнах да "изяждам" европейските километри до Скандинавия. Да ама още след 2 ден акумулатори нямах. Тези батерийки не се зареждаха, слънце нямаше много и повече от 11,9 волта не ги видях да се качат. След 3-4 дни така разбрах, че тези не са моите акумулатори Very Happy Тук имаше слънце по няколко часа, а там където отивах има слънце за 3 часа ама на седмица Very Happy Преди да тръгна след допитване до Мечков закупих генератор на бензин Кипор. Е това е машинка да знаете. Където и да си ток си имаш. Но само на генератор няма как да изкараме. Нервиран, започнах играта Стани Богат или по точно със жокерите. И най точно със жокера обади се на приятел. Ами какво да кажа Мечков и Стоян като ми видят номера вече не знам дали ще ми вдигнат Very Happy Здрави да сте!!! Поразпитах ги няколко десетки пъти и така. Реших да закупя нови от Италия. В гугълчо написах и излезе магазинче с името Beps...Супер, бяхме в Бергамо и там имаше магазинче Бепс...Нямаше време за губене, газ към магазина че затваря в 19.30ч. Отиваме и за наше щастие имат акумулатори за кемпери.Един модел, звъня на Мечков за 6532876597 път и той още повече ме нави след като каза, че марката Mammuth е доста добра и яка. Само това ми и трябваше. 2 броя веднага бяха закупени и към 19.30 започнах монтирането им. И както бях се развихрил в направата на ел.инсталацията пристига италианската полиция Shocked Добър вечер - Добър вечер. Куеста сера/ на български-тази вечер/ тук ли ще спите? Не господа, правя ремонт и тръгваме. Проверка на документи и се заприказвахме, как чакат ваканцията си и тръгват сами с моторите си по проходите. Брей, тези излязоха като нас Very Happy Върнах се в кемпера и продължих с моето хоби – ел. инсталацията. Свързах двата акумулатора и в кемпера светна все едно сме в електроцентрала. Много бях доволен от свършената работа.Ето снимки на модела акумулатори. Горещо ги препоръчвам.
[img][/img]
[img][/img]
Заспахме доволни и щастливи. Заспиването е хубаво, но при събуждането ме осени уникална мисъл. Защо да не закупя и трети акумулатор и така да имаме 3 по 100 ампера. Пак се започна, звънене на всички от жокерите...И резултата е, движим се посока магазин Beps. Но тук нямат трети акумулатор от същите. След проверка ни казаха, че имат в съседен град...Супер след няколко километра сме вече там. Плаща ме си и вече сме собственици на трети акумулатор. Ценната на акумулаторите е на първите два по 220 евро, третия 238 евро. На първите имахме отстъпка защото са два. И пак се започва на ново всичко. След около час вече сме с 300 ампера, кой като нас. Наредиха се отлично. След още няколко дни работа в Италия започна пътя ни до Норвегия.
loveforever
Администратор
Администратор

МнениеПуснато на: Пон Фев 24, 2020 1:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много полезни са практическите неща които се споделят.
Предполагам че по-нататък ще стане на въпрос за студа, но за всеки случей да си попитам:
- Как беше кемпера при тези минусови температури?
- Имаше ли нещо по-особено при паленето, с нафтата?
- Как беше топлото вътре? Отоплението в караванната част предполагам ви е на газ - какъв горе-долу ви беше разхода при тези температури?
- Как се справяхте с това да не замръзва нещо - примерно изпускателя за мръсния резервоар?
svilen1212

МнениеПуснато на: Пон Фев 24, 2020 2:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

loveforever написа:
Много полезни са практическите неща които се споделят.
Предполагам че по-нататък ще стане на въпрос за студа, но за всеки случей да си попитам:
- Как беше кемпера при тези минусови температури?
- Имаше ли нещо по-особено при паленето, с нафтата?
- Как беше топлото вътре? Отоплението в караванната част предполагам ви е на газ - какъв горе-долу ви беше разхода при тези температури?
- Как се справяхте с това да не замръзва нещо - примерно изпускателя за мръсния резервоар?

Аз за всеки случай да отговоря сега, че да не забравя Very Happy
1.Като цяло нямахме проблеми. Само при -25 и многото сняг целия се наби със сняг. И при големи неравности отпред скърцаше снега и леда. Гумите ни бяха чисто нови Мишелин Агилис Алпин. Да са ми живи и здрави, спасиха ни от много проблеми.
2.Нафтата е супер навсякъде. И за миг нямахме проблеми с паленето.
3.Вътре нямахме проблеми, постоянно ни е пусната вебастото на нафта която се черпи от резервоара с гориво. Нямам идея колко харчи в тези студове но, общо разхода ни е 12.3 нафта.
3.Изпускателя си замръзна, замръзна и датчика който показва нивото на мръсната вода. Замръзна всичко отвън. Но ние сме ок. Като се качиха малко температурите се оправиха нещата.
Very Happy
svilen1212

МнениеПуснато на: Пон Фев 24, 2020 7:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

По пътя за Скандинавия нямаше нищо интересно. Път, зареждане с гориво на добри цени. В Италия зареждахме на 1,44-1,45 евро за литър, но като се сложи и таксите които платихме в размер на 58 евра, нещата придобиват „гранде цена“ на изминати километри Very Happy Съпоставено със всички останали страни, Италия излиза супер скъпа по магистралите. Нямахме търпение да влезем в Австрия и да си закупим винетка от 10 евро. И горивото си го биваше, заредихме веднъж на 1,24 евра за литър. В Германия е най добре от всяка гледна точка. Храна, горива и магистрали. С храна ударихме на камък, зашото в неделя никой не работи и оставихме пазара за Швеция. Ние си имахме всичко, но все пак да изхарчим и някои лев. Заредихме си гориво на два пъти с цени 1,22 и 1.26 евра. Тук по тези места много ни помогна едно приложение за цените на горивата. Името му е Cheap Refuel. Работи на територията на няколко държави. Задават се до колко км да търси и изкарва в реда на задаване къде е най добра цената на съответното гориво. При нас дизел. Движихме се по посока Рощок от където щяхме да хванем ферибота за Гетсер. Разучихме предварително кога и как да закупим онлайн билетче за да е колкото може по добра цена. Разбрахме, че можем да закупим билета 2 часа преди тръгването на ферибота. Часа беше 16,30 а ферибот имаше в 19,15 часа. Заплатихме си 160 евро за кемпер 7.40 метра и 2 човека с час на тръгване 19.15 часа и час на пристигане 21,15часа. Намерихме бензиностанция в Рощок на която да заредим на нормална цена, преди „златната“ нафта. Час преди ферито бяхме се наредили на опашката и чакахме своя ред. Малко по малко ни наредиха по големина във ферибота, като ни направи впечатление, че ферибота се напълни на 1/3. Нямаше желаещи за скандинавия по това време. Паркирахме се и точно когато всички излизаха от колите си и се качваха нагоре, аз реших, че можем да си останем в кемпера и да си полежим на спалнята. Веднага дадох знак на Веси, че оставаме тук, дръпнах перденцето и изгасих осветлението. Ферито си тръгна а ние си полегнахме като бели хора. Лео беше най доволен. Неусетно изминаха двата часа и беше време за слизане. След напускането на ферибота ни провериха документите и ни пуснаха без проверка на кемпера вътре. Тръгнахме отново на път, без да знаем къде и кога ще нощуваме. Решихме да търсим добро място около Копенхаген. Малко преди града намерихме супер отбивка за почивка. Така завърши 02.02.2020година. Утрото на 03.02 започна в 08.00ч. Веднага измиване на очи, зъби и веднага тръгнах. Другите спяха още, а аз малко по малко излизах от лекото задръстване около Копенхаген. Отново закупихме абонамент за моста-тунел който свързва Дания и Швеция на цена 46 евро. Със този абонамент цената за преминаване става 42 евро. Ако нямате абонамент цената е двойна. Струва си, само ако ще се връщате пак по моста-тунел с името Йоресунд. В 9,30ч вече бяхме на моста.
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
Малко след излизането ни от моста-тунел имаше караулен пост който ни провери пак документите и така вече бяхме във Швеция. Другите се размърдаха и беше време за кафе на Скандинавска земя. Very Happy
s_s1

Местожителство: с. Стража до Търговище

МнениеПуснато на: Пон Фев 24, 2020 11:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Уникален разказ!
За снимките вече съм писал, да не се повтарям.
Приятно ме извевадва зимния разход на кемпера Ви заедно с отоплението. С какъв двигател е това и какво е общото тегло?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
svilen1212

МнениеПуснато на: Вто Фев 25, 2020 9:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

s_s1 написа:
Уникален разказ!
За снимките вече съм писал, да не се повтарям.
Приятно ме извевадва зимния разход на кемпера Ви заедно с отоплението. С какъв двигател е това и какво е общото тегло?

Благодарим Very Happy Кемпера ни е на базата на Мерцедес спринтер 316 TDI Последно беше на кантара през 2018 година пак за път към Норвегия и кантара показа 4230кг. но тогава бяхме заедно с децата....ааааа и Лео също си тежи на мястото Very Happy Багажа тогава беше супер много. Според мен сега сме около 3800-3900кг.
svilen1212

МнениеПуснато на: Вто Фев 25, 2020 9:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

svilen1212

МнениеПуснато на: Сря Фев 26, 2020 11:54 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Кафенце-мафенце и е време да се размърдаме. Ритнах няколко коня и те размърдаха другите 150. По пътя в Швеция няма какво да се случи. Хубави пътища които използвахме да караме малко по бързо за да стопяваме километрите до заветната ни цел Лофотенски острови. Започнахме и да се взираме в горите за лосове, елени и сърнички, но нищо не видяхме...От време на време някой от нас възкликваше....Това май беше.....нещо си...ама май не е и така преминаваха километрите по бързо. По време на път всеки си знае мястото.

10 Към обяд трябваше да заредим гориво и това „неприятно нещо“ го направихме около град Йоншьопинг. Заредихме до капачката на цена 15,68 крони което за литър бг пара правеше 2,90лв. Какво му плащаш.

В зимните дни има едно неприятно нещо, деня е супер къс и докато се усетиш е станало залез. Нямахме набелязано място за спиране за нощувка и ще си караме докато се изморим. Но Лео не беше на същото мнение, той беше вече готов за сън.

12 Така е, кой за каквото е учил казват старите хора. Лео ще спи а ние си продължавахме пътя. Карах докато не се изморих и като усетих това чувство веднага се паркирах на една много добра отбивка. Такава намерих малко след Сундсвал. Тук вече си беше зима, такава нормална зима. С две думи - във България и казват Бедствено положение. Не помня миговете от спирането на двигателя и заспиването. Както обикновено ставам рано и тръгвам на път другите докато спят. Така и направих на ден 04.02.2020г. Покарах около 30 километра и слънцето се събуди – изгрев му казвали хората. Веднага се отбих да запечатам изгрева.

Другите продължаваха да си спинкат а аз поех пътя си. Не след дълго преминах през град Херньосанд и тук нямаше как да не спра. Водата беше застинала и облаците огряти от слънцето се отразяваха във водата. Спрях на самата улица, по точно булевард. Отне ми 2 минути да запечатам красотата която природата беше сътворила.

Така изгрява слънцето по тези места в 09,20 часа. Късен изгрев. И не само е късен, а най хубавото е, че слънцето не се вдига много и може да си снимаме цветното небе поне 60-90 минути. Веси стана, Лео иска да вдига крака, време да се паркираме някъде за закуска и кафе. Изминахме още едни 30 км по перфектните пътища.

И паркинг си намерихме, голям и на перфектното място. Това добре, но изкарах Лео да се разходи, а навън само сняг и няма нищо зеленичко за да си вдигне крачето. Душичката обикаля, обикаля и като видя, че няма нищо свърши си работите и без зелено. Very Happy Ще трябва да свиква. Very Happy

Веси направи кафето докато ние се разходим. Закусихме, поснимахме и показваме. Very Happy

И това се виждаше от прозорчето Very Happy hammer

Лео и той да видел какво толкова му харесваме на това място Very Happy

Време беше да тръгване, но Лео каза че искал да ме близне за късмет преди тръгване.

Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    kemper-club forum Форуми -> Пътеписи Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети