kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 12:12 am Заглавие: Соларен контролер скапа акумулатора за 1 ден...хелп
На скоро взех друг кемпер и като завършил техникума по електротехника, веднага превключих това копче на 12 волта на контролера, което беше на позиция 24 волта, при положение че акумулатора е на 12 волта. Да ама чак след 2 дни влязох да видя и акумулатора беше паднал на 10 волта и мигаше диода за предупреждение на таблото за слаб акумулатор. Веднага го върнах на 24 волта, после замерих и идваше напрежение около 14 волта от контролера към акумулатора, но така и не се зареди вече 3 дни, на соларни панели и след това 3 дни на външна връзка 220в.След това замервам и напрежението на акумулатора след 2-3 дни зареждане е около 11,3 волта, и пусна ли диодното осветление което е с нищожна консумация за 20 мин пада на 10,5 волта и лампата пак почва да мига за предупреждение.
Искам да уточня, че има 2 панела и замерих на 2та + от тях които влизат в контролера че има около 18 волта всяко, при положение че няма никакво слънце.
Та това което не знам е: напрежението на което контролера работи според копчето, явно се отнася за входа от соларите, а не за изхода и акумулатора?
След като съм оставил 2 дни на 12 волта , контролера при явно последователно свързани 2 панела по видимо около 100 вата, дали може да съм ги повредил тях или контролера. Утре ще сменя акумулатора с един друг да видя дали ще си го зарежда нормално.
Благодаря за отговорите.
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 12:18 am Заглавие:
Харпи, ако си синтезираш правилно информацията в поста и обясниш какво е това копче от 24 на 12 волта, може и да ти се помогне. Но, лично аз, не разбирам нищо от написаното.
И, все пак, при 18 волта от панелите е редно да има заряд - стрелям на посоки - може би е контролерът като проблем, но това е малко с кристалното кълбо...
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 12:24 am Заглавие:
И нашия панел дава по-високо напрежение - някъде 17-18V. Нормално е контролера да подава около 14 волта към акумулатора (за съпоставка - алтернатора примерно, при нас подава 14,2V). Нормалното напрежение на един акумулатор е 12,4V. Това, че не успява да се зареди за толкова дълго време, а и факта че след това стига до 11,3 при това за малко ме навежда на мисълта, че просто на акумулатора му е дошло времето. _________________ Магия в лилаво
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 12:47 am Заглавие:
Любомир Мечков написа:
Харпи, ако си синтезираш правилно информацията в поста и обясниш какво е това копче от 24 на 12 волта, може и да ти се помогне. Но, лично аз, не разбирам нищо от написаното.
И, все пак, при 18 волта от панелите е редно да има заряд - стрелям на посоки - може би е контролерът като проблем, но това е малко с кристалното кълбо...
Копчето е за 12 / 24 волта, явно е набор на баба ми контролера, защото всички които виждам на пазара , пише че автоматично разпознават напрежението, но не пише дали това е за напрежението на входа на контролера или на изхода.
Ето една бегла снимка на конторлера който имам:
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 12:52 am Заглавие:
harpi написа:
Любомир Мечков написа:
Копчето е за 12 / 24 волта, явно е набор на баба ми контролера, защото всички които виждам на пазара , пише че автоматично разпознават напрежението, но не пише дали това е за напрежението на входа на контролера или на изхода.
Ето една бегла снимка на конторлера който имам:
Значи, както каза Дани - за да изключим акумулатора като потенциален проблем, не е лошо да се зареди с някакво зарядно и да се види какво става. Ако, обаче си му е всичко наред и държи - може би контролерът се е предал. Ако някой диод вътре е направил беля, то нощем соларите ще са консуматори и ще разреждат батерията. Това се проверява със серия от елементарни тестове с амперметър, за да се види, все пак, каква мощност отдава този контролер през деня. Че само по волтове е малко неясно какво се случва точно.
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 1:03 am Заглавие:
Ами диодите когато е тъмно не светят, предполагам че изключва и не би трябвало да връща, утре ще го замеря. По интересното е че най вероятно не са вързани последователно панелите, защото влизат 2 кабела с по 18 волта във входа на контролера, където пише modul, на 2та плюса по един кабел и една маса по средата. Някой на ясно ли е, дали този контролер е направен да му се включат 2 по 12 волтови панела и в този случай да трябва копчето да се включи на 24 волта или соларите се свързват последователно за да се вкарат в контролера 24 волта, което се обезмисля според мен, ако ще захранваме 12 волтови консуматори и акумулатор на 12 волта...нещо не ми е ясна идеята?
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 1:11 am Заглавие:
Глупости говоря, като гледам има един вход от соларите, един изход към акумулатор и един за конусуматори. Значи идват 18 волта от 2та панела общо, което означава че са вързани паралелно, което означава че копчето трябва да е на 12 волта на контролера.... но питах предишния собственик и каза че си е било винаги на 24 волта копчето...шах
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 1:01 pm Заглавие:
Сега първо установих, че бушона е изгорял, смених го и вече и на изхода към акумулатора има 17-20 волта, в зависимост от осветеността. Обаче на изхода на консуматора няма никакво напрежение. Акумулатора се е скапал, което разбрах като тръгнах да го зареждам със зарядно на Бош С3 и не иска да го зарежда. Та въпроса ми е някой знае ли какво се е случило, когато съм сменил напрежението на 24 волта и в кой случай ползваме 24 волта на контролера?
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 2:35 pm Заглавие:
Смятам, че това е контролер който е за 12 и 24 волтови системи, т.е. за системи с акумулатори на 12 или 24 волта. Съответно, премествйки превключвателя ти променяш и напрежението на изхода за директния товар. Ако имало нещо включено тогава ти си му подал 12 вместо 24 волта, съответно тока е скочил и затова е изгорял предпазителя. Друг е момента, че няма логика да е на 24 волта, но това зависи, каква схема на свързване има в кемпера. Много е възможно да има някаква по специална схема. Преглдай връзките след контролера накъде вървят и има ли някакви други свързани неща освен консуматорите.
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 6:57 pm Заглавие:
ico__78 написа:
Това е много кораво изобретение за старите фотоволтаици
Хайде пак при мен
Колега, не разбирам какво искаш да кажеш?
Може ли по ообстойно.
Няма никаква логика, акумулатора да е на 12 волта , фотоволтаиците да са на 12 волта, а контролера да седи на 24 волта, няма нищо, между акумулатора и контролера, един кабел просто...
Регистриран на: 22 Май 2012 Мнения: 2882 Местожителство: Все в села е София-Пловдив-София, ама е от столицата Варна :)
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 7:13 pm Заглавие:
А как контролера би произвел напрежение за 24 Волтова система, като от панелите влизат едни 18-21 Волта максимум!
Със сигурност не може да го направи, както и да има 24 Волтова система с един акумулатор.
Защо селектора е стоял на 24 Волта остава загадка, поради твърдението на бившия собственик, че така си е било. Освен, ако не подходим със съмнение към верността на това.
Това, че на изхода към акумулатора, сега, след смяната на предпазителя отиват 17-20 Волта, видимо води до извода, че контролера не изпълнява никаква функция и пропуска пълното напрежение от панелите.
този акумулатор няма да започне да се зарежда с интелигентно зарядно.
Евентуално може да се пробва първо събуждане с класическо и после на умното.
Но така или иначе си трябва нов акумулатор и контролер.
Пуснато на: Нед Яну 27, 2019 7:45 pm Заглавие:
mulenceto написа:
А как контролера би произвел напрежение за 24 Волтова система, като от панелите влизат едни 18-21 Волта максимум!
Със сигурност не може да го направи, както и да има 24 Волтова система с един акумулатор.
Защо селектора е стоял на 24 Волта остава загадка, поради твърдението на бившия собственик, че така си е било. Освен, ако не подходим със съмнение към верността на това.
Това, че на изхода към акумулатора, сега, след смяната на предпазителя отиват 17-20 Волта, видимо води до извода, че контролера не изпълнява никаква функция и пропуска пълното напрежение от панелите.
този акумулатор няма да започне да се зарежда с интелигентно зарядно.
Евентуално може да се пробва първо събуждане с класическо и после на умното.
Но така или иначе си трябва нов акумулатор и контролер.
Значи да уточня, че на контролера, когато изключа акумулатора от контролера тогава напрежението е с 0,6 волта по малко, от входящото от панела, демек 18 волта идва от панела, а на извода към акумулатора е 17,4. Когато включа клемите към акумулатора, тогава напрежението спада до около 12,2-3 волта, при положение че акумулатора без да е включен към товара има напрежение около 11 волта.
Имам и друг кемпер с контролес Steca с автоматично избиране на 12 / 24 волта, като там панела е един на 12 волта и акумулатора е на 12 волта, замерих днес и там също идваха около 17 волта от панела. А към акумулатора 13,9, но когато откачих акумулатора, контролера се изключи автоматично, демек на празен ход без товар няма напрежение, явно има защита за празен ход.
Еми "Муленцето" ти отговори и двете неща са чао
Затова е контролер......няма как да влизат 12волта и да ти зарежда акумулатора
В контролера влизат 18волта или 36волта(примерно за 12/24 акумулатори), но на изхода както колегите уточниха....на изхода трябва да имаш максимум 14,4 до 14,7 волта за 12волтова система или съответно 28,9 до 31 при 24волтова система
Няма значение дали е на празен ход....ЗАТОВА Е КОНТРОЛЕР, а ти го нямаш този контрол..вече е заминал
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети