kemper-club forum Място за комуникация и споделяне на идеи, мероприятия и мнения на хора запленени от страстта наречена кемпер. Да погледнем живота от хубавата му страна!
Пуснато на: Вто Мар 03, 2020 6:51 pm Заглавие: Отопление на дизел с Truma Combi D 6kW
Здравейте!
Купих си нов кемперван Laika Kosmo 6.0
Отоплението и бойлера са на нафта, която се черпи директно от резервоара за гориво на двигателя a imenno - Truma Combi D 6kW
Въпроса ми е има ли някой опит с този тип Трума? _________________ http://www.carwrapping.bg
Здравей, би трябвало да имаш подробна документация за целия кемпер и всичките му системи, също и какво представлява Трума 6 и как да я експлоатираш правилно. Отдели време да я прочетеш. Поздрави и честито.
Пуснато на: Вто Мар 03, 2020 11:20 pm Заглавие:
miteo написа:
Здравей, би трябвало да имаш подробна документация за целия кемпер и всичките му системи, също и какво представлява Трума 6 и как да я експлоатираш правилно. Отдели време да я прочетеш. Поздрави и честито.
Мисля, че не съм се изразил правилно. Имам всички спецификации, документи и т.н. Исках да знам дали някой във форума има опит с дизеловите Трума. На документ мога да видя как стоят нещата, но на практика дали са така?
Предстои ми пътуване до скандинавието другата седмица, а кемперванът го взех преди 2-3 седмици и още не съм го пробвал а там все още си е зима. Та затова попитах... _________________ http://www.carwrapping.bg
Пуснато на: Сря Мар 04, 2020 7:05 am Заглавие:
Атанас Александров написа:
miteo написа:
Мисля, че не съм се изразил правилно. Имам всички спецификации, документи и т.н. Исках да знам дали някой във форума има опит с дизеловите Трума. На документ мога да видя как стоят нещата, но на практика дали са така?
Предстои ми пътуване до скандинавието другата седмица, а кемперванът го взех преди 2-3 седмици и още не съм го пробвал а там все още си е зима. Та затова попитах...
Ако има нафта в резервоара, завърташ копчето и... работи
Пускаш чешмата и... топла вода.
Пуснато на: Сря Мар 04, 2020 8:10 am Заглавие:
Благодаря за сарказма!
Пак да уточня - не падам от Марс. Дълги месеци съм живял по кемпери, но с газови Труми. Въпроса ми беше има ли някой опит с нафтовите.
Как да завъртя копчето и да пусна чешмата ми е ясно. _________________ http://www.carwrapping.bg
Пуснато на: Сря Мар 04, 2020 10:29 am Заглавие:
Благодаря за сарказма!
Пак да уточня - не падам от Марс. Дълги месеци съм живял по кемпери, но с газови Труми. Въпроса ми беше има ли някой опит с нафтовите.
Как да завъртя копчето и да пусна чешмата ми е ясно.
Здравей отново, все още не са чак толкова разпространени тези отоплители, макар, че тая доста надежди за тях. Тъй като Вебасто тотално се изложиха в годините с Dual Top и непрекъснатите му пробллеми. За 14 години така и не ги оправиха - нормално, италианци го измислиха... Та Трума добре се вкара в тази пазарна ниша. Не виждам много - много отзиви, освен, че на височини над 1500 метра имат проблеми с горенето. Това при техните конкуренти беше решено с барометрична корекция в началото ръчно, после с датчик. Та това е основно. Другото основно е, че при палене си иска ток. Тъй като дърпа в началото 10А, после пада на 5-6А. Това е в рамките на минута и половина при всяко палене. Та в крайна сметка си иска доста ток като всяко нещо, работещо и палетщо на дизел. Поне това на вносителя трябва да му е ясно, както и на производителя и да са взели нужните мерки.
Отоплителите, които са с горене на изпарителен принцип много мразят добавките в горивата и особено биодизела. Ако при двигателя, който е на детонационен принцип, всичко изгаря, то тук се наслоява по горелката и се налагат ремонти. Те най-вероятно няма да минат по гаранция.
Пуснато на: Сря Мар 04, 2020 6:50 pm Заглавие:
Благодаря за сарказма!
Как да завъртя копчето и да пусна чешмата ми е ясно.
Не се сърди за сарказма, не е с лоши намерения
Относно тока, който коментира Мечков.
Да харчи си като стартира и изключва. Има лек. Настройваш го на температура, която не позволява на печката да изключва. Нафта.. не харчи (в сравнение с неволите на газаджиите) та така. Екстра си е. Супер е нафтовото отопление. Може би единствено в междинните сезони, ще трябва да поотваряш прозорче
Пуснато на: Сря Мар 04, 2020 7:02 pm Заглавие:
xfact, не се сърдя! Не съм от сръдливите! Благодаря за съвета.
Мечков, благодаря ти за коментара. От това имах нужда.
В събота заминавам за 2-3-4 седмици на север. Ще пиша после за впечатленията си от дизеловото отопление. _________________ http://www.carwrapping.bg
Пуснато на: Чет Мар 05, 2020 7:20 am Заглавие:
xfact написа:
Относно тока, който коментира Мечков.
Да харчи си като стартира и изключва. Има лек. Настройваш го на температура, която не позволява на печката да изключва. Нафта.. не харчи (в сравнение с неволите на газаджиите) та така. Екстра си е. Супер е нафтовото отопление. Може би единствено в междинните сезони, ще трябва да поотваряш прозорче
Това, до някъде, важи за Вебасто, и то за по-старите модели сухи печки. За Трумата не съм сигурен, че е така, заради това не съм го и написал. Защото, ако е като Дуал Топ, а то е - тази фатка не работи. Включва и изключва до несвяст - за топла вода, за изтинала вода, за температура в купето, за температура извън купето, за разлика в градиентна температура и тн... _________________ www.facebook.com/rheampbulgaria/
Преди дни се върнахме от Лофотен. Нямах проблеми с печката която е Вебасто. На -25 си топлеше супер. Горивото по тези места е ТОП. И при мен си черпи от резервоара гориво. Успех в Норвегия, за там бих тръгнал пак и то веднага. Но сега се върнах Пак ще се ходи след няколко месеца _________________ Не плачи за нещо, което не плаче за теб!!!
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети